00Dagen
00Uren
00Minuten
00Seconden
Resterende tijddonderdag 1 januari 2026

Wat is de Nieuwjaar aftelklok 2025?

De Nieuwjaar aftelklok is een online aftelklok waarop je rechtstreeks kunt zien hoelang het nog duurt tot het nieuwe jaar begint. De aftelklok wordt elke seconde bijgewerkt en geeft precies aan hoeveel dagen, uren, minuten en seconden resteren voordat het nieuwe jaar aanvangt, zonder dat je ergens op hoeft te klikken. Zo weet je precies wanneer het nieuwe jaar begint, zonder dat je een kalender hoeft te raadplegen.

Hoe gebruik je de Nieuwjaar aftelklok?

Op de pagina van de Nieuwjaar aftelklok zie je in een oogopslag hoeveel tijd er nog over is tot het nieuwe jaar. Je kunt er onmiddellijk gebruik van maken.

Wil je de klok in volledig scherm-modus bekijken? Klik dan op het volledig scherm-icoon rechtsboven in het scherm. Let wel: deze optie werkt alleen op desktops, niet op mobiele apparaten.

Naast het aftellen tot oud en nieuw geeft de pagina ook de exacte datum aan waarop het nieuwe jaar begint (woensdag 1 januari 2025) en de tijdzone waarin jij je bevindt of die je browser gebruikt.

Waarom vieren mensen Nieuwjaar?

Mensen over de hele wereld vieren het begin van het nieuwe jaar en dit om verschillende redenen.

Het is het uitgelezen moment om te vieren dat er een jaar voorbij is en om terug te blikken op wat je in het afgelopen jaar allemaal hebt verwezenlijkt. Je kunt stilstaan bij dingen die je zijn overkomen, mijlpalen die je hebt behaald en andere belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden in je leven. Tijdens Oud en Nieuw kun je samen met je geliefden terugblikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Voor veel mensen betekent het nieuwe jaar een frisse start. Het is de perfecte tijd om jezelf nieuwe doelen te stellen, vooruit te kijken en plannen te maken voor de komende twaalf maanden. Ook zijn er mensen die de jaarwisseling vieren op dezelfde manier als een persoonlijke verjaardag, maar dan gedeeld met iedereen.

Het aanbreken van het nieuwe jaar wordt al heel erg lang als een speciale dag gezien. Er is bewijs dat men de jaarwisseling al zo'n 4.000 jaar geleden vierde in het oude Babylonië. Nieuwjaarsdag viel toen nog niet op 1 januari. Dat is pas officieel in 1582 bepaald, toen onze huidige (Gregoriaanse) kalender werd ingevoerd.